Ružica Popović, predsednica Upravnog odbora Fondacije “Humano srce Šapca”, rođena je 26. ferbuara 1950. godine u selu Pribidoli, opština Srebrenica, Bosna i Hercegovina. Ružica potiče iz siromašne porodice, bila je treće dete u porodici Vojislava i Nade Janković. U potrazi za svojom šansom i boljim životom, Jankovići se doseljavju u Majur, kod Šapca, početkom šezdesetih godina prošlog veka. Otac Vojislav nedugo zatim umire, deca, sama sa majkom, ostaju bez očeve podrške i ljubavi, a, i inače težak život u oskudici, postaje još teži. Ipak, Ružica nastavlja školovanje i 1969. završava srednju Medicinsku školu, a pet godina kasnije počinje da radi kao medicinska sestra u šabačkom Zdravstvenom centru, u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, u kojoj je provela radni vek. Uz profesionalni angažman, porodica je uvek zauzimala najvažnije mesto u Ružinom životu. Udata za Momčila Popovića, majka je troje dece – Zorice, Slavice i Stanka, baka sedmoro unučadi i prabaka jednom praunučetu. – Ponosna sam na svoju decu, a moj sin mi je uvek oslonac i siguran temelj za moj svaki novi poduhvat. To mi daje snagu da istrajem i pomognem mnogima koji su u nevolji, jer niko ne sme biti zaboravljen – s ponosom ističe Ružica.

NAGRADE I PRIZNANJA:

Za svoj dosadašnji humanitarni rad Ružica Popović, predsednica Upravnog odbora Fondacije dobila je mnoga priznanja i zahvalnice za svoj humanitarni rad među kojima su:

2007.god.- Zahvalnica – Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Šabac
2009.god.- Velika povelja Gospodar Jevrem – za doprinos afirmaciji i ugledu grada Šapca -LIČNOST GODINE 2009.
2009.god.- Zahvalnica Opšte bolnice Šabac
2009.god.- Prsten prijateljstva -15. Festival cveća “Ruže Lipolista“
2010.god.- Zahvalnica – CSR Vrnjačka banja
2010god.- Zahvalnica – kolektiv Ekonomsko-trgovinske škole Šabac
2012.god.- Zahvalnica Opšte bolnice Šabac
2013.i 2014.god. – Zahvalnica Mesne zajednice Lipolist
2013.god.- Nagrada lista „Blic žena“
2013.god.- Nagrada MASLAČAK za dobročinstvo deci – Udruženje prijatelji dece Srbije
2014.god.- Zahvalnica Opšte bolnice Šabac
2014.god.- Zlatna medalja za zasluge ukazom predsednika Republike Srbije
2015.god.- Zahvalnica – Mesne zajednice Prnjavor
2016.god.- Aprilska nagrada grada Šapca – najviše priznanje grada za humanitarni rad i doprinos razvoju seoskih mesnih zajednica

U jedno od prvih priznanja spada i to što je predsednica UO Fondacije Ružica Popović bila jedna od pedeset građana Republike Srbije koji su, nakon ukidanja viznog režima 19.12.2009.godine, putovali u zemlje Evropske Unije.